Her sker der altid noget

Her kan du læse om hvordan året forløber på Staudemarken.

Om vinteren sender vi kun pakker afsted hver tirsdag, eller efter aftale. Vi sender ikke pakker om fredagen, da planterne vil komme til at ligge i en pakketerminal hele weekenden. Vi sender med PostNord, da det er dem vi har de bedste erfaringer med til forsendelse af planter.

Sidst på vinteren / tidligt forår

I januar og februar, planter vi barrods-stauder og løg i potter. Vi får store rødder hjem fra Holland, hvor manges pottes i 1 og 2L potter. Disse stauder er ikke salgsklare før langt hen på foråret, for vi ønsker at planterne har lavet nye fine rødder inden vi sender dem.

Visse stauder kan ikke formeres fra frø eller stiklinger. Det gælder fx hosta, pæoner og dagliljer, eller de fleste stauder, som ikke har blade parvis over for hinanden. Nogle planter er også meget langsomme, fra stikling til stauder, derfor køber vi rødder, så vi hurtigt får en stor plante af de mere langsomme stauder.

Ved at købe rødder om vinteren holder vi også flexjobberne i gang, for alle fuldtidsmedarbejdere er vinterfyret. Det hjælper alt sammen med at holde priserne nede.

Forår

Når foråret kommer, begynder stiklingerne at ankomme i en lind strøm. Vi potter måske 150.000 småplanter hvert år. Disse planter er salgsklare efter 4-6 uger og vises på shoppen efterhånden som de er i god vækst og fylder potten med rødder.

Mange stauder formeres fra frø. Dem sår vi selv. Det er typisk stauder, som er selvsående og hvor frøplanten er identisk med moderplanten. Vi er meget glade for at sælge disse planter, som hurtigt bliver store, fordi vi prikler flere planter i en potte.

Sommer

Gennem sommeren, klipper vi løbende stauder ned. Vi vil gerne sælge tætte planter med mange skud, for de bliver hurtigt kraftige ude i haverne og de er nemme at sende med posten. Vi potter også stauder op indtil først i august. Derefter har de ikke gavn af større potter, for planterne begynder der at gå i efterårstilstand. Vi vander meget hele sommeren igennem. Det forgår manuelt med vand tilsat en smule gødning. Vi prøver at undgå overvanding, for det kan nemt skabe den forhadte levermos i de våde potter. Levermos kan i værste tilfælde kvæle stauderne.

Efterår

I efteråret sår vi en del staudefrø. Nemlig de frø som kræver kulde for at spire.

Vi begynder at sætte stauderne på salgsbordene i kasser, for senere at sætte dem under bordene.

Det er også i efteråret, jeg bestiller barrodsplanter, stiklinger og frø hjem.

De nye planter oprettes i webshoppen, så i kan se dem så snart de er klar til salg.